В Коростені пройшов щорічний День деруна 2021

04.09.2021

Петро Григорович Гаращук привітав мера зі святом

4 вересня 2021 року в місті Коростені, що на Житомирщині, відбувся традиційний міжнародний Фестиваль дерунів, який проводиться щорічно, починаючи з 2008 року.

Цьогоріч, уже ХІІІ-й Коростенський фестиваль проходив під гаслом «Міжнародний фестиваль дерунів єднає Україну!»

Свідченням єднальної здатності фестивалю стала присутність на ньому не лише пересічних відвідувачів з різних міст та сіл України, а й численних офіційних делегацій у складі відомих політичних та громадських діячів, народних обранців та очільників громад.

Міжнародну громадську організацію «Земляцтво житомирян» на святі представляла делегація у складі Литвина Володимира Михайловича, Арешонкова Володимира Юрійовича та Гаращука Петра Григоровича.

Вважається, що ідея фестивалю – незмінно веселого, надзвичайно апетитного й смачного, пісенно-танцювального, жартівливо-відпочивального – належить уродженцю Коростеня, журналістові та письменникові Валерію Нечипоренку. Ну а головним втілювачем цієї ідеї у життя ось уже 13 років виступає Коростенський міський голова Володимир Москаленко.

Щороку фестиваль відзначався новою «фішкою» – на ньому пекли рекордно гігантські деруни, відкривали пам’ятник Деруну, відшукували українців із прізвищами Дерун та Дерунець. Ароматні й хрусткі млинці готували кандидати у народні депутати, деруни продавали на аукціонах та розігрували у лотерею, а також презентували ексклюзивні новинки – бургер-деруни, суші-деруни і навіть деруни страусині.

У Фестивалі дерунів 2021 року вищеназваний перелік збагатився млинцями коростенськими, київськими, польськими, гуцульськими, веганськими, спортивними, князівськими, депутатськими, старостинськими, ольгинськими. А до дерунів традиційно запропонували численні майстер-класи, церемонії, дерунярські триборства, концертно-розважальні дійства.

Одним із головних та, мабуть, найочікуваніших «цвяхів програми» традиційно виступає смаження мерського деруна: майстер-клас із приготування картопляної смакоти дає міський голова Коростеня. Свій фірмовий рецепт від громадськості Володимир Москаленко не приховує, ділячись ним з усіма любителями української кухні:

Картопля – 5 шт.;
Ріпчаста цибуля – 1-2 шт.;
Часник – 2 зубки;
Яйце куряче – 1 шт.;
Сметана – 2 ст. ложки;
Борошно пшеничне – 2 ст. ложки;
Олія для смаження;
Сіль, перець – за смаком.

13-ий Фестиваль виправдав свій номер і трішки полоскотав нервову систему – у розпал урочистого відкриття в центральній частині міста відключилось електропостачання! Коростенські енергетики швидко усунули аварію і свято продовжилось. Протягом дня виходили з ладу мікрофони, гасли газові таганки, губились ключі й телефони, але, в цілому, «чортівщина» на 13-му Фестивалі зустрічалася симпатична і цілком добродушна.

Організатори фестивалю дерунів зичать усім гастрономічних відкриттів та смачних дерунів.

«Такі фестивалі – туристичний магніт. Вони є неординарні, дарують атмосферу свята та відтворюють традиції народних гулянь. Мета благородна – згуртувати всіх нас навколо ідеї відродження наших давніх національних звичаїв і традицій та шанобливого ставлення до свого міста. Сьогодні тут тисячі гостей, що завітали до Коростеня саме на цей фестиваль. Фестиваль вже став своєрідною візитівкою міста і щороку збирає друзів», – зазначив голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко.

---