Екскурсія по київському заводу Оболонь

27.11.2019

Київський завод Оболонь на вулиці Богатирській

27 листопада 2019 року представники земляцтва Перший віце-президент МГО «Земляцтво житомирян», виконавчий директор Барановський Віктор Михайлович та член ради МГО «Земляцтво житомирян», заступник голови Овруцького відділення Скорженко Василь Олексійович на запрошення голови Хмельницького земляцтва Михайла Петровича Каплуна та президента ПрАТ «Оболонь» Олександра В’ячеславовича Слободяна, разом з іншими земляцькими організаціями побували на цікавій екскурсії по київському заводу Оболонь.

Василь Скорженко та Олександр Слободян

На вулиці Богатирській у місті Києві на території в 15 га розташовано найбільший у Європі пивоварний завод, який було збудовано до Олімпіади-1980 за допомогою чехословацьких спеціалістів. Місце розташування його обрали, дослідивши характеристики води (артезіанської) в різних районах Києва. Тут виявилася найкраща.

Керівник «Оболоні» Олександр Слободян – український підприємець українського походження, першим у Радянському Союзі придумав брендувати пиво і замість «Жигулівського», «Російського» та ін. дав пиву назву «Оболонь».

В «Оболоні» є власна солодовня в Чемерівцях Хмельницької області, яка виробляє більше 120 тисяч тонн ячмінного солоду на рік. Запущена у 2008 році як суперсучасна.

«Оболонь» – єдина в Україні пивоварна компанія, в якої є власні агрофірми, селекція різних сортів ячменю для власних потреб, – це все з розповіді господарів пивзаводу.

Віктор Михайлович Барановський та Василь Олексійович Скорженко в одному із цехів

Сорт пива найбільше залежить від солоду – світлого, темного, горілого, карамелізованого, а це у свою чергу забезпечується різною температурою висушування солоду. Хміль на «Оболоні» – вітчизняний та імпортований з Чехії й Німеччини.

На заводі існує п’ять цехів. Перший цех – варильний. У цьому цеху – німецьке варильне обладнання фірми Ziemann, встановлене 2009 року. Це найсучасніший цех. У варильному цеху відбувається затирання солоду (пророщеного й висушеного ячменю), реакція оцукрювання крохмалю в ячмені під дією ферментів.

Другий і третій цехи на шляху нашої екскурсії – дві великі зали, які обслуговують усього два оператори на комп’ютерах, які контролюють технологічний процес. А раніше мужики засипали в цистерни хміль і солод із мішків. На деяких заводах і досі так роблять.

Наступний найстаріший зал, тут знаходяться оболонки мідних варильних чанів, які стояли на «Оболоні» з початку її існування в 1980 році. Зараз їх залишили як ковпаки, тільки для того, щоб показувати під час екскурсій. А всередині – чани, встановлені в 2000-х роках під час модернізації.

Відтак компанія може похвалитися 28-м місцем у світовому рейтингу виробників пива, хоча це суто український виробник.

---